PSİKODRAMA
Grup terapisinin orijinal formudur. Deneysel bir terapi formu olan psikodrama, tedavide bulunan kişilerin eylem yöntemleriyle (dramatik/tiyatral eylemler) sorunları keşfetmesine, yeniden deneyimleme ve ardından ifade ve rol provası yoluyla dinamik iyileştirme yoluyla düzeltmesine izin veren deneyimsel bir terapidir. Bu yaklaşım rol oynama, grup dinamikleri içererek; insanların duygusal çatışmalarına, kaygılarına ve diğer zorluk alanlarına daha fazla perspektif kazandırmasına, yeniden bakacağı bir pencereye sahip olmasına imkan verir.
“Yaratıcılık, kendiliğindenlik” ilkelerine dayanan bu yaklaşım, sosyometri, grup dinamikleri ve rol teorisini, tedavide bilişsel, duygusal ve davranışsal tepkileri fark ettirmek ve daha iyi bir bakış açısıyla durumları yeniden görme imkanı verir. Hayattaki rollerin, diğerleriyle etkileşimin ve zorlukların sınırlarını daha net görülecek şekilde belirginleştirir. Psikodrama, dış bir perspektif ile insanların kendilerini ve durumlarını görmelerine yardımcı olabileceğinden, psikodrama oturumu, insanların dışsal nedenlere veya geçmiş durumlara dayandırılmış zorluklara yeni çözümler bulmaları konusunda genellikle güvenli bir yer olma halini alır.
Psikodrama seansları haftalık ve genellikle 8-12 kişilik grup terapileri halinde gerçekleşir. Seanslar çoğunlukla 90 dakika ve 2 saat arasındadır. Her psikodrama seansında diğer grup üyeleri kişinin ihtiyaçlarını sahnelerken odak alınan, kişinin yaşam problemi veya durumudur. Çoğu zaman gruptan sorunun ana unsurlarını temsil eden bir kahraman seçilir ve diğer grup üyeleri kahramanın öne sürdüğü sahneleri dramatik bir şekilde harekete geçirirken, kahraman durumlarda öne çıkarılır. Bu noktada, kahraman orijinal sahnede ( sorunun yaşandığı dönem) ifade edilmemiş duygular olduğunu ve yeniden canlandırma ile ifade edilen duyguların farkında olduğunu fark eder.