Çok üzgünüz,
Kahrolduk…
Büyük bir afet ile karşı karşıya kaldık. Çok şey paylaşılıyor. Görüyor, izliyor ve duyuyoruz.
Yetişkinler olarak bile zorlanırken, çocuklarımız ne yapsın, bu duyguyla nasıl başa çıksın?
♦️Bir afetten sonra hem psikolojik hem de toplumsal olarak bizi etkileyen negatif duygular ve düşünceler açığa çıkar. Bu duygular ve düşünceler kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bir kişi hiç tepki gösteremeden donakalırken, bir başkası bu duygusunu isyan ederek yansıtır.
♦️Bu durum çocuklar için de aynı şekilde gözlenebilir. Böyle durumlarda çocuklara yardımcı olmak için yapabileceğimiz en değerli şey olabildiğince sakin ve güven verici bir yetişkin olarak yanlarında bulunmaktır. Çocuklar ailelerini örnek alırlar. Bu yüzden duyguların kontrolü ne kadar zor olsa da onların yanında daha sakin kalmaya özen göstermek önemli bir harekettir. Çocukların güvendikleri ve sevdikleri kişiler ile olması onlara büyük destek sağlar. Onların böyle zamanlarda yakınlığa ihtiyaç duyduklarını unutmamalı ve onlara sarılmayı, onların ellerini tutmayı esirgememeliyiz. Çocuğun rızası dahilinde kurulan temas iki taraflı olarak bir rahatlama ve güven duygusu sağlar. Özellikle akşam saatlerinde yakınlık ihtiyaçları artabilir çünkü çocuklar yatma saatlerinde daha endişeli hissedebilirler. Bu zamanlarda, yatmadan önce çocuklarınızla hikaye okumak gibi etkinliklere daha fazla zaman ayırarak uyumadan önce rahatlamalarına yardımcı olmak belki iyi bir başa çıkma yöntemi olabilir.
♦️Güvenli bir ortamda onların da deprem hakkındaki düşüncelerini ve duygularını paylaşmaları için teşvik edebiliriz. “Evet, ben de deprem yaşandığı için kendimi korkmuş ve gergin hissettim. Bu yaşadıkların çok normal.” gibi cümleler onların da kendi duygularını ifade edebilmelerine yardımcı olabilir. Konu hakkında konuşmak istemeyen bir çocuğa da zaman tanımak önemlidir. Her yetişkin gibi çocukların da duygularını anlamlandırmaları vakit alabilir. Bu konuda oyun oynamak çocukların duygularının dışavurumunu kolaylaştırmak için ya da içlerinde tuttukları enerjiyi atmak için faydalı olabilir.
♦️Eğer yaşananlar hakkında soruları olursa bunların cevaplarını saklamadan yaşlarına uygun bir şekilde cevaplamak en uygunu olacaktır. Cevabını bilmediğiniz noktalarda uzmanların bu konularda çalışmalar yaptığını dile getirebilirsiniz. Sizden gelecek bir bilgi dışardan duyabileceği herhangi bir bilgiye göre daha sağlıklı olacaktır. Fakat bilgi paylaşımının da bir sınırı olduğunu ve haberlerdeki bütün görüntülere de maruz kalmalarının onları negatif anlamda etkileyebileceğini akılda tutmak gerekir. Bilgilendirme yaparken bazı pozitif noktalara da değinmek onlar için iyi olabilir. Örneğin toplumların birbirine verdiği desteği, insanların yardımlaşma deneyimlerini vurgulayabilirsiniz.
♦️Çocuklar yanlarında konuşulan ya da izlenen içeriklere karşı tepki göstermese de neler olup bittiğinin farkındadır. Duydular ve gördüler. Yetişkinleri bile derinden etkileyen bu görüntüler çocukların üzerinde daha derin etkiler bırakabilir. Bu yüzden çocuğun yanında yapılan sohbetlere özen göstermek ve televizyonda izlenen içeriklere dikkat etmek önemlidir. Depremden direkt olarak etkilenen bir aile değilseniz rutinlerin devamlılığını sağlamaya özen gösterin. Çocuğa bir düzenin varlığını hissettirmek geleceğe dair güven duygusunun gelişimine katkı sağlayacaktır.
Hepimizin başı sağolsun ?
Psikolog Melis Sezer &
Kln. Psikolog Çağla Begüm Yüce