Zorbalık konusu, yaygın ve güncelliğini hiç kaybetmeyen bir konu. Okulların ve terapi odalarının sıklıkla karşılaşılan problemlerinden.
Zorbalık; bir öğrencinin başka bir öğrenci ya da öğrenci grubu tarafından tekrarlı bir şekilde fiziksel, sözel, sosyal, siber olarak saldırgan ve huzursuz edici, zarar verici davranışlara maruz kalmasıdır. Akran zorbalığı, sadece fiziksel zorbalık şeklinde görülmez. Vurmak, tokat atmak, tekmelemek zorbalık olduğu kadar; alay etmek, lakap takmak, dış görünüşle alay etmek, dışlamak, yok saymak, internette dedikodu yaymak, fotoğrafları izinsiz çekmek ve paylaşmakta zorbalıktır.
Zorba davranış gösteren öğrencinin, şiddeti sorun çözme yöntemi olarak kullanması ve karşı tarafın zarar verici davranışı hak ettiğini düşünmesi zorbaca davranışı uygulama nedenlerindendir.
Zorbalığa maruz kalmak çocuğun okula gitmemesine, akademik başarısının düşmesine, kendisiyle ilgili olumsuz düşüncelerin oluşmasına sebep olabilir. Kendini çaresiz ve yetersiz hissedebilir. Onlar için yaşam pek keyifli geçmemektedir.
Eğer çocuğunuz size maruz kaldığı zorbalığı anlatırsa, sözünü kesmeden onu dinlemelisiniz. Anlattığı için teşekkür etmeli, “Neden sana bunları yapmalarına izin verdin?” gibi, sorgulayıcı ifadeler kullanmamalı ve suçlu hissettirmemelisiniz. Okul psikolojik danışmanı ile iletişime geçmeli, sorunu okulun çözmesi için okula zaman tanımalısınız.
Genellikle mağdurun destek almasını sağlanırken; zorbalığı yapan çocuğun da destek alması önemlidir.
Zorbalığı yapan çocuğun ailesi bu davranışı normal bir durummuş gibi kabul etmemelidir. Çocuğun saldırgan davranışlar ile istediğini elde etmesine izin verilmemeli; izlediği programlar, oynadığı oyunlar takip edilmelidir. Zorbalığı yapan çocuğun ebeveyni olmak sizleri de suçlu yapmaz; ancak çocuğa bu konuda yardımcı olmamak ebeveynin sorumluluğunu yerine getirmemesi demektir.
Zorbalık hep gündemde bir konu olduğundan, konuyla ilgili öğrencilere, öğretmenlere ve ebeveynlere eğitim vermek, konu hakkında onları bilgilendirmek çok önemlidir.
Kln. Psikolog Çağla Begüm Yüce